Entrevista :: Carles Mentuy

"El meu objectiu de fer un llibre de lectura ràpid, ritme trepidant i amb tocs d'humor per fer passar una bona estona als lectors. Jo mateix soc una mica accelerat i suposo que això hi deu influir. "
Avui parlem amb Carles Mentuy, autor de La memòria de la Vall Fosca, un altre dels llibres protagonistes del Tiana Negra 2020 situat en aquest indret màgic.

El Carles Mentuy serà al Tiana Negra el dissabte 18 de gener a les 11.00 del matí. 

Aquesta és la segona part de La venjança de la Vall Fosca. D'on neix la idea de crear una sèrie de novel·les negres en aquest enclavatge? 
La Vall Fosca és on tinc part de les arrels familiars i em feia il·lusió de poder ambientar i divulgar una localització tan maca com la Vall i el "Fosca" hi dona joc per imaginar-te que és un lloc enigmàtic si bé és un lloc idíl·lic i molt tranquil. Addicionalment el Pirineus són força utilitzats per novel·les del gènere i crec que els seus paisatges faciliten la creació de personatges i ambients interessants. 

La memòria de la Vall Fosca està centrada en la disputa entre dues famílies, el Mairà i els Xurrac. Una mica similar a la màfia italiana però també a Romeo i Julieta. 
Sí! Està inspiral en la màfia italiana, en especial a la zona de Nàpols, on actualment estan vivint un canvi de paradigma on els més joves no tenen paciència i volen ser "capos" el més aviat possible sense respectar les tradicions dels més grans. En el llibre hi ha un personatges, lo Rei Blanc, que és tot ambició per ser el més poderós i representa aquest fenòmen que podem veure en entorns criminals italians, però també segur que ens recorda en ambients més quotidians i propers als lectors, perquè que no coneix a algú amb molta ambició? Per la part de Romeo i Julieta no cercava escriure una història semblant però s'hi explica la relació entre una mestra de la Vall, la Núria, i un mosso barceloní, en Gerard, que són uns personatges que es fan estimar. 

Una disputa que va més enllà de la Vall Fosca i que s'estén a llocs com Barcelona i Bali. 
Localitzacions de proximitat que ajuden a fer publicitat del territori i sobretot el Pallars. Però com bé dius, també hi ha lloc per la ciutat de Barcelona on hi surten localitzacions clàssiques negres com el Port i la presó Model. 

Els personatges són fonamentals, i cada capítol porta per títol el nom d'un personatge.
Volia fer una novel·la que mantingués la intriga al lector. Per això m'agradava la idea de crear una novel·la coral, on cada capítol expliqués la història d'un personatge concret. Quan acabes un capítol i penses que has avançat amb un dels personatges, però llavors obres la porta a conèixer més coses d'una altre personatge diferent i així consecutivament mentre es van entrellaçant entre ells. 

Una novel·la plena d'humor negre, amb un tempo narratiu molt ràpid, com en la persecució pels carrers de Barcelona, i el motí a la presó model. 
El meu objectiu de fer un llibre de lectura ràpida, ritme trepidant i amb tocs d'humor per fer passar una bona estona als lectors. Jo mateix sóc una mica accelerat i suposo que hi deu influir ;=)

I tot plegat amb un llenguatge col·loquial que ho fa més versemblant i descripcions molt visuals. 
M'agrada endinsar-me tant com puc en l'escena, com si portés unes ulleres de realitat virtual, i escriure-ho amb llenguatge col·loquial per apropar-me al lector i atreure'l cap al llibre i que no el deixi fins el final, però tot amanit amb girs argumentals per sorprendre'l. Sempre comento que quan escric acostumo a inspirar-me més en pel·lícules i sèries que en llibres, per la qual cosa fa que tot tingui un toc cinematogràfic. 

Tens un gran talent per crear atmosferes tètriques amb episodis nocturns a la Vall, que fins i tot fan por. 
La atmosferes tètriques que, com bé dius, quasi fan por, les creo per mantenir despert l'interès del lector i per fer-li trontollar les expectatives sobre el què passarà. Són escenes que cerquen deixar-te sense respiració i s'inspiren en sèries com la mítica Lost o alguna de més recent com Dark, sempre deixant una porta oberta a què pugui passar qualsevol cosa sorprenent enmig de la foscor. 

Ja estàs treballant en una tercer part? Com creus que ajuden els festivals com el Tiana Negra a la difusió del gènere en català?
Ara estic treballant en una història diferent, però no descarto poder continuar viatjant literàriament per la Vall Fosca. Tiana Negra és una referent dels festivals de gènere negre en català que són essencials per divulgar autors/es de les nostres contrades. Aquest any am fa especial il·lusió per l'Anna Maria, perquè és el somriure dels negrots i negrotes i amb la seva empenta i professionalitat segur que serà una edició de Tiana Negra molt especial. 

Gràcies Carles. 

0 comentaris:

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors