Entrevista :: Tuli Márquez

Tuli Márquez és l'autor de La mida dels nans. Periodista que va voler viure de la música que finalment va tirar cap a la tele, per fer anuncis de la programació. Després d'anys de fer trailer de programes i pel·lícules, es va alliberar de sou i feina per dedicar-se a l'escriptura, primer amb l'Endemà, la seva primera novel·la, i aquest any amb un trhiller que segur que us atraparà des del principi. Hem parlat amb ell i hem descobert molts secret de La mida dels nans. 

Quin és l'origen primer de La mida dels nans? 
Una novel·la amb un trama diferent que vaig escriure durant que vaig passar a Mallorca treballant a la televisió IB3.

Perquè et decideixes a recuperar-lo? 
La meva relació amb l'escriptura va per dèries i per deutes pendents amb la vida. Amb L'endemà havia de parlar de la meva relació amb la música, al "la Mida" va de la meva relació amb els món del periodisme i la política.

El protagonista és un periodista d'investigació que rep una pallissa brutal. Parlar de la relació entre periodisme i poder és un dels objectius principals de la novel·la? En tenies d'altres? 
Parlant de dèries i deutes pendents, també a "La Mida" hi és present el tema de les relacions familiars. Sobretot quean s'amagues els drames de determinades veritats que acabaran surant amb el temps.

Creu que pots s'atreveixes a fer-ho? Per què? 
La ficció catalana viu molt pendent dels procés polític. Pendent del que pugui treure per resoldre la seva precarietat personal. Ho dic perquè la trobo molt costumista i sense gens de nervi o mala llet. I un dels objectius de les arts en general hauria de ser el d'emprenyar el poder. però ara sembla que no es pugui molestar.

És novel·la negra però no hi ha mort, to i que gairebé. Creus que aquest gènere et permet parlar de tot? 
Si recorrem als clàssics de la novel·la negra americana dels 50 o 60, utilitzaven els morts i les situacions escabroses per mostrar una situació sociopolítica gens amable, tenallada pel McCarthisme i la cacera de bruixes.

El protagonista es fica en un terreny que no li pertoca, vaja que l'apallissen perquè s'ho ha buscat? 
S'ho ha buscat. I ha estat advertit. El parany en el que cau és resultat d'haver traït l'esperit de la professió.

Hi ha molts periodistes com ell? 
Actualment? Molta gent funciona a cop de filtració i d'intercanvi de favors, des del futbol a la política. De fet, sostinc que el rovell de l'ou de la informació política actual prové de la informació futbolística. Només cal veure quins són els líders d'opinió o veure d'on venen.

Hi ha clares influències de Montalbán i Marsé. D'altres que vols destacar? 
Les il·lusions perdudes de Balzac, LIbra de Don Delillo, Don Winslow i James Ellroy i la seva manera de gratar la superfícies i d'arribar al moll de l'os.

A banda dels temes dels que parles, si ens fixem en la forma, hi trobem un ritma molt cinematogràfic?
Doncs, la pel·lícula que més m'ha inspirat és La finestra indiscreta d'Alfred Hitchcock. Tot passa sense moure's d'una cadira i a través d'una finestra. Aquest ha estat el gran repte, el que més em va engrescar quan vaig tenir clar com la volia fer anar.

La lectura és un camí paral·lel entre la operació per reconstruir els genolls dels protagonista després de la pallissa i el seu subconscient que intenta reconstruir els fets per trobar el mòbil del seu atac. LA inconsciència té totes les respostes? Li hauríem de fer més cas? 
Més que en l'inconscient, que és molt incontrolable, jo parlaria més de la pràctica de la meditació com la manera de filar causes i conseqüències per tal de quadrar les situacions que ens són properes.

Quin paper li has volgut donar a la Marta? 
Lady Macbeth? Potser juga el paper de la veu de la consciència de tota l'obra, la que posa la bena abans de la ferida, fins i tot abans que es produeixi, però sempre anants a la seva.

I em sembla que ja estàs treballant en una altra novel·la? 
Ja la tinc enllestida. Es diu Les voltes del món i tracta de la crisi del 2008 a Barcelona.

Com valores els festival com el Tiana Negra?
És la meva primera vegada. Però crec que totes aquelles iniciatives que serveixin per promoure la cultura i conscienciar la gent de la seva utilitat i importància em sembla positiu.

Gràcies Tuli. Ens veiem molt aviat!

:: Tuli Márquez participarà de la taula rodona Cinc negres i un saxo el dissabte a les 11.00 del matí.

0 comentaris:

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors