Entrevista :: Marta Martorell, alcaldessa de Tiana

Marta Martorell celebrarà el seu primer Tiana Negra com a alcaldessa de Tiana amb molta il·lusió. Per ella aquest festival és un privilegi pel poble perquè l'ha convertit en un referent en l'àmbit de la literatura negra i alhora ha apropat el gènere als vilatans i vilatanes. 
Hem parlat amb ella de com afronta aquest nou projecte. 


"Tiana Negra ha estat un Festival pioner i ha fomentat l'aparició d'altres festivals en altres municipis que van en la línia del nostre."

Com valores el Tiana Negra i la feina feta fins ara al festival? 
Tiana Negra és el segon festival més important de la novel·la negra de Catalunya. Tenir a Tiana un festival de referència i d'aquest format és tot un privilegi. Tiana Negra és el festival més antic en actiu, a banda de la BCNegra, el primer que s'ocupa de reivindicar la nostra cultura també en aquest gènere literari. Tiana Negra ha estat un festival pioner i ha fomentat l'aparició d'altres festivals en altres municipis que van en la línia del nostre. 

Què creus que aporta el festival al poble de Tiana? 
Crec que el tret diferencial és ser un festival únicament en llengua catalana, i que es faci a Tiana ens aporta ser referents en l'àmbit català i això sempre és un repte en l'àmbit municipal, molt difícil d'aconseguir. Però a la vegada, crec que poder donar a conèixer la literatura, entre els nostres vilatans i fomentar la lectura en el món digital en el qual estem vivint és tota una gran aportació pel poble de Tiana. Fomentar lectors i lectores és fomentar coneixement i cultura. Un bon llibre no és aquell que pensa per tu, sinó aquell que et fa pensar. James McCosh.

Què creus que aportarà la nova directora Anna Maria Villalonga? 
Crec que la trajectòria personal i professional de l'Anna Maria Villalonga, professora de Literatura Catalana a la Universitat de Barcelona, escriptora i bloguera i membre de l'associació En Negre per la defensa i promoció de la Novel·la Negra en Català, ens garanteix seguir amb el festival de Tiana Negra amb la professionalitat que sempre ha tingut el Festival. Però, d'ença que he començar a treballar amb ella i l'he conegut més personalment puc dir que l'entusiasme i la passió per la literatura i per la feina que fa, farà que dins el festival es transmetin aquests valors, de ben segur. Anna Maria Villalonga viu el festival com si fos seu, ha viscut el festival en les darreres edicions en primera persona i d'una manera molt propera. Sabem que el llistó està molt alt, l'antic director Sebastià Bennasar li ha posat difícil, però tal com jo l'he vist treballar i viure el festival de ben segur que hi estarà a l'altura. 

"Potenciarem un gènere literari que no s'havia fet fins al moment: la poesia negra. Es dura a terme a través de dos tallers a la Biblioteca de can Baratau, amb el poeta Martí Noy." 

Què intentareu potenciar i millorar des de l'ajuntament actual? Com valores les principals novetats d'aquest any? 
En aquesta edició hem volgut aposta per alguns aspectes. Potenciar un gènere literari que no s'havia fet fins al moment: la poesia negra. Que es durà a terme a través de dos tallers a la Biblioteca de can Baratau, amb el poeta Martí Noy. Acostarem aquest gènere literari a diversos públics. També volem apropar Tiana Negra als Tianencs i tianenques i per això durant el més de gener a les escoles de Tiana i a l'Institut es llegirà una novel·la negra, en els espais diaris que tenen els alumnes per fomentar la lectura. I inicem aquesta tasca amb la implicació del Consell del Infants i la col·laboració de l'Isidre MEstres (director dels Nou Pins) amb l'adaptació i la posada en escena de l'Oracle del gos, de G.K. Chesterton. Aquest espectacle teatral es durà a terme a la tarda del dissabte dia 18. 

Creus que a Tiana es fan prou activitats literàries? Creus que se'n podrien fer més? 
Crec que dur a terme activitats literàries al llarg de l'any sempre és bo. Crec que hi ha molts moments durant l'any que es poden potenciar valors a través de la literatura catalana: com per exemple, fomentar la literatura escrita per dones, fer visibles totes aquelles obres que les dones han aportat i que encara no són prou reconegudes, amb l'objectiu també de què existeixi la igualtat d'oportunitats en el món de la literatura, donat que encara hi ha una manda d'autoritat i prestigi de les dones en aquest sector. i de ben segur que en podem trobar molts més i de ben segur que seria molt positiu per al poble de Tiana. Tot i això, m'agradaria destacar que a travñes de les nostra Biblioteca municipal es duent a terme moltes activitats cada mes a través de les quals es potencien els valors de la lectura i el foment d'aquesta en totes les franges d'edats. I s'ha de posar en valor la gran quantitat d'activitats que es fan a la Biblioteca i que és un lloc de referència municipal. 

Gràcies alcaldessa. 
Bon Tiana Negra


0 comentaris:

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors