Entrevistes :: Sebastià Bennassar
Després de 7 anys al capdavant del Tiana Negra, Sebastià Bennasar deixarà la direcció del festival després de la propera edició. Deixar par a noves idees i noves maneres de fer, i nous reptes personals i professionals són el motiu de la marxa de Bennasar que assegura haver aconseguit els objectius que es va marcar a l'inici del festival. Hem parlat amb ells de tot plegat.

" Marxo perquè crec que és un bon moment. S'acaba el mandat electoral de les persones que em féren l'encàrrec i no és gens bo que un director d'un festival s'eternitzi en un càrrec, ha de donar pas a noves idees." 

Què destacaries de l’edició d’enguany del Tiana Negra? 
Tot el programa em sembla molt interessant (que he de dir, jejeje), però la taula rodona dedicada als autors valencians crec que serà molt interessant pel que aporta de nou i també tinc moltes ganes de veure la conferència de l'Àlex Martín per saber on estem ara que han passat set anys respecte a la inicial que vaig fer jo. També destacaria que és un final de cicle i que això s'ha de notar d'alguna manera, ha de ser un colofó brillant!

Què és el més destacat del programa? 
A banda del que he comentat, l'homenatge a la Margarida Aritzeta, que és una persona fonamental en la història del gènere negre en català, per descomptat. També la cloenda internacional amb Francisco Moita Flores serà molt important.

Hi ha canvis o novetats respecte a anys anteriors?
No, hem consolidat el model de dedicar el primer dia a la part més institucional i el segon a la més literària i com que funciona ho mantindrem. 

Què és el que més costa d’elaborar un programa com aquest?
Ara ja costa molt poc perquè hi ha moltes complicitats de tots els autors i editors. Sempre hi ha la part pressupostària, és clar, però es fa mans i mànigues i la gent respon de forma espectacular.

És difícil competir amb d’altres festivals de novel·la negra, ara que n’hi ha tants?
No es tracta de competir amb ningú, sinó amb nosaltres mateixos. Ens hem de regir per l'excel·lència però per fer el festival que ens agrada a nosaltres. Hem de ser els millors per si mateixos, no perquè hi hagi competència i ens hem de superar perquè hem d'oferir en primer lloc als tianencs i tianenques una proposta que els sigui complaent ara que hem aconseguit fidelitzar-los. Tots els festivals es complementen i tots tenen coses molt bones i errades. Nosaltres hem de minimitzar les errades.

Com valores aquests set anys de festival? 
Com una de les experiències més boniques de la meva vida i de les més intenses. Llavors, pensant en clau de literatura i de país, crec que som un festival de referència i el model que ha inspirat a molts d'altres de petit format.

Heu aconseguit els objectius marcats a l’inici del Tiana Negra?
Una bona part sí. La novel·la negra en català té més visibilitat que mai i se'n parla als mitjans. Hi ha col·leccions i editorials específiques. Han sortit nous autors que conviuen amb els sèniors i s'ha eixamplat la base lectora. Queden coses per fer, moltes: aconseguir un nombre suficient de lectors perquè els autors puguin viure de la seva obra; entrar de forma regular als mitjans de comunicació; aconseguir exportar els nostres autors a l'exterior; aconseguir l'interès de la crítica i l'acadèmia. Però hem avançat molt. 

Com creus que hauria d’evolucionar per seguir sent referent del sector?
Crec que el festival no ha de canviar gaires coses. Ha de mantenir el model, crec, i en tot cas estar molt atent a les temàtiques. I hauríem de trobar la manera de fer créixer els lectors i d'abastar públic de tot el país, però això és molt difícil. 

Per què marxes del Tiana Negra, qui et substituirà? 
La persona que em substituirà és una dona excepcional però haureu de venir al Tiana Negra a descobrir-la. Marxo perquè crec que és un bon moment. S'acaba el mandat electoral de les persones que em féren l'encàrrec i no és gens bo que un director d'un festival s'eternitzi en un càrrec, ha de donar pas a noves idees. A més a més, espero seguir-hi vinculat d'alguna manera, que em convidin com a autor o simplement venir com a públic a gaudir-lo. El Tiana Negra és quelcom que duré sempre al cor, però també tinc nous reptes professionals com a escriptor i un nou projecte vital que demanen que canviï. I a més a més dirigeixo una col·lecció de novel·la negra i no vull que hi hagi la més mínima ombra de possible nepotisme a l'hora de convidar o deixar de convidar autors. A Tiana Negra sempre hi han vingut els que considero els millors i vull que continuï essent així. A més, us deixo en mans d'una nova directora excel·lent.

Gràcies Sebastià! 

1 comentaris:

Charo González ha dit...

Moltes gràcies Sebastià per tota la feina feta. I bona sort a la tevas sucesora.

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors