Notícia :: El negre mi havia estat tan de moda


L'èxit d'alguns festivals com el BCNegra o el Tiana Negra ha provocat que moltes zones de Catalunya hagin decidit retre el seu particular homenatge al gènere de "lladres i serenos". Vilassar de Mar, Cubelles o l'Espluga de Francolí són alguns dels municipis que s'han sumat a aquesta moda. Àlex Ramis, La Local. 

La literatura negra està vivint el seu moment de glòria. Una mostra evident és l'èxit que han tingut les quatre edicions del Tiana Negra que s'han celebrat fins aquest any. El festival tianenc és un dels festivals amb més trajectòria dintre de Catalunya, però les ànsies d'expansió del gènere policíac i la seva popularitat entre els lectors han provocat que molts altres territoris catalans hagin creat els seu propis festivals.
Un bon exemple al Maresme és Vilassar de Mar, que amb el seu festival Vilassar de Noir vol retre homenatge a les novel·les, el cinema, el còmic, el teatre i la música del gènere negre. La primera edició d'aquesta trobada artística es va celebrar el passat mes de novembre a l'Espai Cultural Can Bisa.Amb un nom semblant, Cubelles Noir va néixer al 2016 amb la voluntat de donar un to de feminitat a un gènere que ha estat tradicionalment masculí. De fet, nominades als seu premis a la millor novel·la en català i en castellà només eren dones. Entre les seleccionades del passat mes d'agost es trobava, per exemple, una assistent habitual al Tiana Negra, Margarita Aritzeta. Un altre municipi que compta amb una mica més d'experiència amb el gènere negre és l'Espluga de Francolí que ja ha celebrat dues edicions del seu festival El vi fa sang. Un esdeveniment que, al igual que el Tiana Negra, se centra principalment en la producció literària en català, maridant la novel·la policíaca amb un bon vi. L?any passat, a més, el festival va retre homenatge al gran Henning Mankell, en un acte on va participar el director del Tiana Negra, Sebastià Bennasar.


Però si hi ha un festival sobre aquest gènere consolidat a Catalunya aques és el BCNegra. Entre el 26 de gener i el 4 de febrer d'aquest 2017, aquesta trobada a la ciutat comtal organitzarà la seva dotzena edició, tota una fita a l'àmbit català.Tot i així, fora de les fronteres catalanes, també trobem altres homenatges al gènere negre que demostren la seva popularitat i la proliferació de novel·les en llengua catalana. El cas més clar és el de València Negre, que ja porta quatre edicions i, enguany, celebrarà el seu cinquè aniversari. Una antiguitat idpentica a la del Tiana Negra.

0 comentaris:

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors