Noticia :: Cinc anys del Tiana Negra - Entrevista Sebastià Bennassar

“L'èxit de la novel·la negra és un èxit per a tots i, si un festival funciona i aconsegueix que el públic s’ho passi bé i aprengui, segur que aquest públic anirà a un altre festival. A més a més, nosaltres som singulars. Som exclusivament en català i som pioners. Hi ha editorials que fins i tot programen els seus títols pensant en Tiana, i moltes vegades això ens ajuda perquè som els primers de l'any a poder programar una determinada novetat. Però és que jo crec que, a més a més, hem aconseguit fidelitzar una part important del nostre públic. Qui ve, sol repetir." Sebastià Bennasar, director del festival. 

El temps passa volant i jan han passat cinc anys des de que es va estrenar el primer Tiana Negra. L'èxit del festival ha estat rotund i ha sorprès els mateixos organitzadors que varen crear el festival amb la intenció de potenciar la novel·la negra feta en català. Aquest continua sent el seu primer i principals objectiu. Hem tornat a parlar amb el director del festival, Sebastià Bennasar, per fer valoració i per a conèixer els objectius del festival per a les properes edicions. 

El Tiana Negra ha superat, amb escreix, les expectatives. Ha vingut més gent que la que esperàvem; hi ha hagut una qualitat mitjana de les intervencions molt alta (...) s'ha produït una venda molt notable de llibres i sobretot hi ha hagut repercussió: consolidació de col·leccions i represa d'altres, nous festivals, més espai per a la novel·la negra en català als mitjans. Hem fet una mica de taca d'oli. Sebastià Bennasar.

1. Com valoraries aquests cinc anys de festival? 
La valoració hauria d'arribar després d'haver fet aquest cinquè, però puc dir que els quatre primers han superat, amb escreix, les espectatives. Ha vingut més gent que la que esperàvem, hi ha hagut una qualitat mitjana de les intervencions molt alta amb algun moment irrepetible com per exemple l'homenatge als Ofèlia Dracs de l'any passat; s'ha produït una venda molt notable de llibres, sostinguda i en augment d'any en any; i sobretot hi ha hagut repercussió: consolidació de col·leccions, represa d'altres, nous festivals, més espai per a la novel·la negra en català als mitjans. Hem fet una mica de taca d'oli. 

2. Com creus que ha contribuït el festival a la novel·la negra en català? 
Ha contribuït a donar-li visibilitat, a exercir de mostrador i en molts casos ha estat el primer lloc on alguns autrs han tingut una tribuan per poder defensar les seves novel·les. Ho hem fet de forma inclusiva, considerant el territori en la seva totalitat i considerant el conjunt editorial del país també en la seva totalitat. 

3. El Tiana Negra és un festival de novel·la negra catalana pioner. L'aparició de nombrosos festivals al llarg del territori català perjudica al Tiana Negra o el beneficia? 
Jo crec que el beneficia. L'èxit de la novel·la negra és un èxit per a tots i si un festival funciona i aconsegueix que el públic ho passi bé i aprengui, segur que aquest públic anirà a un altre festival. A més a més, nosaltres som singulars. Som exclusivament en català i som pioners. Hi ha editorials que fins i tot programes els seus títols pensant en Tiana i moltes vegades això ens ajuda perquè som els primers de l'any en poder programar determinada novetat. Però és que jo crec que a més a més hem aconseguit fidelitzar una part important del nostre públic. Qui ve, sol repetir. 

4. Després de cinc anys el festival està consolidat com una cita litèraria imprescindible. Què és el més difícil a l'hora de preparar un programa atractiu? 
Encabir a tota la gent que vol venir a Tiana. Tots els autors volen ser-hi. També és difícil mantenir l'essència del 80 per ent de cada any amb un 20 per cent de canvi i innovació d'any en any, Estem en un punt que haurem de començar a pensar si hem de crèixer en dies perquè enguany ja arribem al límit màxim amb les hores que tenim. 

5. Quin és l'objectiu del festival aquest any? 
El mateix de cada any: aconseguir més lectors per a la novel·la negra escrita en català i, de retruc, efortir la base lectora del país en la nostra llengua a través del gènere més llegit arreu del món. Com a tercer objectiu hi ha contribuir a un major coneixement del fet literari nostrat des d'una perspectiva rigorosa, no acadèmica i dinàmica. 

7. Com valoraries la participació d'enguany al Premi Memorial Agustí Vehí? 
La valoro molt positivament. La quantitat d'obres és important: 16 originals rebuts i admesos a concurs i a més a més hi ha una barreja d'autors desconeguts i de molts bons noms de les lletres catalanes entre els participants. 

8. Què li demanaries als propers cinc anys de festival i de novel·la negra catalana? 
Al festival li demanaria que no creixi per sobre de les seves possibilitats, que es mantiguin com el que és sobretot: un punt de trobada humà entre lectors, autors, editors, periodistes, gestors culturals on la gent ens poguem dir pel nom i que a la vegada sigui una referència i una cita anual imprescindible per a la novel·la negra catalana. També li demanaria que incideixi en aconseguir estendre la passió pel gènere en àmbits molt més tancatas com la universitat, per exemple. Als propers cinc anys de novel·la negra en català li demanaria un nivell d'exigència alt o molt alt en allò que espublica, que busqui l'excel·lència i li demanaria que se la llegeixi per ser bona i no per ser catalana. També demanaria, sobretot, que els lectors del país abandonin aquest autoodi absurd en el qual s'han instal·lat i donin una oportunitat als bons autors locals, que els tenim i que surtin de la zona de confort de lectura dels nòrdics, els anglosaxons i algun Camilleri de tant en tant. 

Gràcies Sebastià i felicitats! 


0 comentaris:

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors