Notícia :: Tiana Negra es consolida com un dels festivals literaris més destacats del gènere negre


Més de 600 persones han passat aquest cap de setmana per la tercera edició del festival tianenc que ha acollit un any més els autors i les novel.les més importants de la literatura negra catalana actual. Els actes més celebrats del certamen han estat la taula de Pageses assassines, el Combat de boxa literari i la participació dels inspectors del Grup Especial d'Intervenció del Mossos d'Esquadra. Durant el festival s'ha atorgat el segon premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana que ha guanyat Lluís Bosch amb l'obra Besós Mar

Tiana Negra augmenta un any més el nombre d'assistents, consolidant-se com un dels festivals més importants de l'agenda negra literària. Escriptors, lectors i amants del gènere negre vinguts de molts punts de Catalunya, han coincidit en destacar molt positivament l'estructura, els actes i l'organització del festival. Amb un programa original i molt variat concentrat en un dia i mig, pel que han passat noms com: Albert Villaró, Jaume Benavente, Lluís Llort, Xavier Aliaga, Vicenç Sanz o Àlex Martín. 

El punt àlgid del festival ha estat la tarda de dissabte, amb alguns dels actes més celebrats pels assistents. La taula rodona Pageses assassines, formada per Margarida Aritzeta, Teresa Juvé, Montse Sanjuan i Sílvia Mayans ha generat un debat molt interessant sobre la literatura negra feta fora de Barcelona. La participació dels tres inspectors del Grup Especial d'Intervenció dels Mossos d'Esquadra, acompanyats de l'escriptor Jordi Cervera, ha desfermat la curiositat dels assistents i finalment, el Combat de Boxa Literari entre Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga, ha posat el punt còmic i distès a una jornada marcada per les bones sensacions al voltant de la literatura negra catalana actual. 

Durant el festival s'ha atorgat el Segon Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana, que ha guanyat Lluís Bosch amb la novel·la Besós Mar, una història de misteri ambientada durant la celebració del Fòrum de les Cultures de Barcelona. Un dels moments més emotius del festival ha estat el recordatori que s'ha fet a la figura de Josep Forment, un dels creadors de l'editorial AlRevés, desaparegut recentment. 

Un any més el festival ha comptat amb la participació de les entitats del poble. La biblioteca ha dedicat tot el més de gener al gènere negre amb tot tipus de recomanacions, i ha preparat un any més un joc de pistes que tothom que ho vulgui pot desvetllar a través de la seva web. La Coral de Tiana ha posat la nota musical al festival amb la interpretació de tres peces negres, i el grup de teatre Agrupació artística del Casal ha tancat el festival amb la interpretació del conte de Núria Cadenes, Un mort a la cuina

Els organitzadors del festival esperen que l'èxit i la constància del festival assegurin la seva continuïtat durant molts anys i aviat ja començaran a treballar en la quarta edició. Un certamen que per molts dels assistents ja és l'avantsala de la BCNegra que se celebrarà la setmana vinent a Barcelona. 

2 comentaris:

Margarida Aritzeta ha dit...

Moltes felicitats als organitzadors i a tots els participants, al públic... ha estat molt i molt interessant, però sobretot, molt amè, molt distret, molt entranyable, molt "negre" (amb humor inclòs, que, tal com es va veure al combat de boxa, és imprescindible).

Anònim ha dit...

[Shurangama Sutra]
[The Diamond Sutra]
[The Heart Sutra]

~oṃ maṇi padme hūṃ~

/Six samsara /
/Cause and effect/
/Engages in introspection sees the nature/
/Do not beg abhiññā/

Ksitigarbha
Maitreya
Akșayamati
Samantabhadra
Mañjuśrī

Avalokiteśvara
Mahāsthāmaprāpta
Amitābha

"Bhaiṣajyaguru
The Twelve Vows of the Medicine Buddha upon attaining Enlightenment, according to the Medicine Buddha Sutra are:
To illuminate countless realms with his radiance, enabling anyone to become a Buddha just like him.
To awaken the minds of sentient beings through his light of lapis lazuli.
To provide the sentient beings with whatever material needs they require.
To correct heretical views and inspire beings toward the path of the Bodhisattva.
To help beings follow the Moral Precepts, even if they failed before.
To heal beings born with deformities, illness or other physical sufferings.
To help relieve the destitute and the sick.
To help women who wish to be reborn as men achieve their desired rebirth.
To help heal mental afflictions and delusions.
To help the oppressed be free from suffering.
To relieve those who suffer from terrible hunger and thirst.
To help clothe those who are destitute and suffering from cold and mosquitoes."

Novena edició del Tiana Negra el 22 i 23 de gener de 2021

Programa

Youtube Ajuntament Tiana

·Subscriu-te via correu-e

Introdueix el teu correu electrònic:

Amb la col·laboració de:

·Seguidors